Tandblekning steg för steg

Bleka tänderna steg för steg:

Ett besök hos oss tar 2h. Vi inleder alltid besöket med att kunden skriver i en hälsorapport där det bla ska framgå när kunden varit hos tandläkaren senast, om man blekt tänderna innan, eventuella problem med ilningar isningar i tänderna osv. Sedan följer en ordentlig konsultation. Där går vi igenom hela processen med kunden, informerar om BrilliantSmile blekningsmetod. Svarar på frågor och funderingar kring tandblekningen.
Sedan är det dags för kunden att lägga sig tillrätta i vågrätt läge. Munhållaren sätts på plats för att frigöra mjukdelarna. Vi gör en översyn av tänderna, tandhalsar och tandköttet, och fastställer sedan vitheten med hjälp av VitaPan tandskalan.
Vi putsar tänderna noggrant med pimpsten, som är utan fluortillsats. Putsningen slipar inte emaljen.
Sedan spolar vi rent med vatten och blåser ordentligt torrt.
Tandköttet skall nu vara ordentligt torrt. Därefter applicera man en protector längs tandköttskanten utmed samtliga tänder. Den är till för att skydda mot att gelén inte ska ligga mot tandköttet och ev. ge ilningar.
Protectorn härdas med en speciell lampa. Man håller den cirka 5 centimeter från tandköttet, och för den några gånger fram och tillbaka över tandköttet tills protectorn har stelnat. Den sitter sedan kvar där som skydd genom hela behandlingen.
Sedan är det dags att applicera första omgången med gelé. Man byter gelé 3 gånger under en klinikblekning. Med hjälp av doseringssprutan appliceras ett jämnt lager blekningsgelé på framsidan av hela tandens yta.

BrilliantSmiles medicinskt CE märkta och PH neutrala blekgelé aktiveras med plasmaljus. Plasmaljuset är ett helt ofarligt ljus. Gelén frigör fria syreradikaler som tränger in och förgör missfärgningar i tanden utan att skada eller på annat sätt förändra tandens emalj. Det som bleker bort missfärgningarna i tandens emalj är en oxidations reduktions (redox) reaktion som spjälkar upp långa färgade molekyler till mindre färglösa. Dessa molekyler bryts i sin tur ner till koldioxid CO2 och vatten. Väteperoxid eller annat oxiderande ämne frigör ”ensamma” syreatomer så kallade fria radikaler. Dessa ”söker upp” organiska molekyler och bryter ner dem.
När första blekningsomgången är klar, vanligen efter 20 minuter så suger man bort gelén, spolar rent med vatten och torkar ordentligt torrt innan man applicerar omgång 2. Man upprepar detta 3 gånger.
När de 3 blekningsomgångarna är färdiga, tar man bort protectorn från tandköttet och rengör tänderna ordentligt med vatten. Därefter fastställer man den nya vita färgen med hjälp av VitaPan skalan.
Efter en tandblekning är tänderna extra känsliga för missfärgningar. Man måste därför undvika färgad mat och dryck i 72h efter sin blekning. Kunden får med sig en lista över vilken mat och dryck som är lämplig tiden efter en tandblekning. Man bör följa de rekommendationerna noggrant för att behålla sina vita tänder. För bästa resultat ska man skölja med fluor minst 2 gånger per dag under de närmaste tre dygnen.
Det finns idag också möjlighet för kunden att välja en försegling för sina tänder.

NanoSeal Total+ förseglar och remineraliserar emaljen efter en tandblekning och man kan leva som vanligt utan risk att förstöra resultatet av tandblekningen. Den penslas på i 3 omgångar direkt efter behandlingen. Förseglingen dunstar in i emaljen och ”stänger” de öppna kanalerna.
Lycka till med dina vitare tänder!